Parotis bezi (iki taraflı) USG

 

Parotis bezleri majör tükürük bezleri olarak adlandırılır. Kulak kepçesinin önünde ve  altında uzanmaktadır. Sağda ve solda birer  adet  bulunmaktadır. Sindirim sistemi organıdır. Yüzeyel ve derin tabakları bulunmaktadır. Parotis kanalı ile yanak hizasından ağız boşluğuna açılmaktadır. Parotis bezinden salgılanan sindirim salgıları ağız boşluğuna aktarılmaktadır. Yaklaşık ağırlığı 25 gr kadardır.

PAROTİS USG-ULTRASONU NEDİR:

Parotis bezi hastalıklarının tespit edilmesi amacı ile yapılır. Özellikle parotis bezi kitleleri ve parotisin iltihabi hastalıklarının teşhis edilmesi amacı ile yapılan bir incelemedir. 


PAROTİS ULTRASONU-PAROTİS USG NASIL YAPILIR: 

Parotis ultrasonu; hasta sırt üstü yatar pozisyonda iken, boyun arkaya doğru gerilerek yapılır. Bunun için hastanın omuzlarının ve boynunun altına bir yastık konularak boyun arkaya doğru  hiperekstansiyona getirilir. 

İnceleme esnasında hastanın yakalı ve boğazlı giysileri çıkarılır, var ise takıları ve kolyeleri alınır. 

İnceleme sırasında hastanın boynuna ses dalgalarının penetrasyonunu kolaylaştıran kayganlaştırıcı jel sürülür ve yüksek frekanslı lineer problar ile incelemeye başlanır.


PAROTİS ULTRASONU İÇİN HANGİ HAZIRLIKLAR YAPILMALIDIR:

Parotis ultrasonu için hastanın aç olmasına gerek yoktur. Herhangi bir zamanda, açlık ya da tokluk döneminde uygulanabilir. Hastanın boyun bölgesini örten yakalı  ve  boğazlı giysileri çıkarılır, var ise takıları ve kolyeleri çıkarılmalıdır. İnceleme bölgesi giysilerden ve takılardan arındırılmalıdır. Parotis bezi sindirim salgıları salgıladığından zaman zaman inceleme esnasında hastaya ekşi limon gibi yiyecekler tattırılarak veya çiğneme yaptırılarak parotis bezinin dinamik incelemesi gerekebilir. Bu durumlarda hastaya limon yedirilerek tükürük salgısı arttırılır ve inceleme dinamik olarak yapılır.Bunun dışında herhangi bir hazırlık süreci yoktur.


PAROTİS ULTRASONU NEREDE, HANGİ CİHAZLARLA VE HANGİ ORTAMLARDA YAPILIR:

Parotis ultrasonu yüksek frekanslı lineer problar bulunduran ultrasonografi cihazları ile gerçekleştirilmelidir. Hastanın kilosuna bağlı değişkenlik gösteren boyun kalınlığı sebebi ile seçilecek olan prob frekansları 7 MHz ile 12 MHz arasında değişiklik gösterebilmektedir. 

İncelemenin yapılacağı oda hastanın ve cihazın mobilizasyonuna uygun büyüklükte olmalıdır. 

Oda ısısının ayarlanabilmesi ve havalandırılması hasta ve hekim konforunu sağlamak için gereklidir. 

Odada uygun karartmayı sağlayacak donanım olmadır. 

Mümkünse odada el ve probların temizliğini sağlayacak temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır.

Hasta sedyesi; başlığı yükseltilebilir ve alçaltılabilir şekilde ayarlanabilmeli, hastanın konforunu sağlayacak şekilde pozisyonlanabilmelidir. İşlem sonrası hastanın cildine sürülen jellerin temizlenebilmesi için kağıt havlu, ıslak mendil ve benzeri gibi malzemeler inceleme odasında hazır bulundurulmalıdır. 


PAROTİS BEZİ USG İNCELEME TEKNİĞİ:

İnceleme iki taraflı karşılaştırmalı olarak gerçekleştirilir. Her iki taraf parotis bezleri simetrik olarak değerlendirilir. Parotis bezlerinin ekojenitesi,  kitle veya lezyon var ise yeri, şekli, boyutları ve kanlanması değerlendirilir. Taş araştırılan olgularda parotis bezi kanalı tüm trasesi boyunca değerlendirilir. Parotis bezinin iltihabi hastalıklarında  özelikle renkli Doppler USG kullanılarak kan akışı değerlendirilir. Gereklilik halinde limon emdirilerek bez boyutları ve kanal çapları dinamik olarak değerlendirilir.  


PAROTİS ULTRASONU-USG İNCELEMESİ NERELERDE YAPILIR:

Parotis ultrasonu; hastanelerde, radyoloji merkezlerinde, hastanelerin radyoloji bölümlerinde , radyoloji muayenehanelerinde yapılabildiği gibi yeni gelişen taşınabilir ultrason cihazları, wireless ultrason  probları ve android-ios uyumlu yazılımlar ile birlikte evlerde , hasta odalarında   ya da iş yerlerinde de uygulanabilir. 


PAROTİS ULTRASON İNCELEMESİNİN FİYATI NE KADARDIR:

Parotis ultrasonu; TTB (Türk Tabipleri Birliği)  asgari ücret tarifesine göre 40 birim ile ücretlendirilmektedir.Bu fiyat  kurumlarda değişiklik gösterebilmektedir.Bazı kurumlarda  asgari ücretin 2-3 katı kadar ücretlendirme yapılabilmektedir.